Suhtautuminen ulkomaailmaan
Järjestelmällinen (J)
Järjestelmällisen elämäntyyli on systemaattinen, organisoitu ja hyvin suunniteltu.
Hän suunnittelee mielellään ajankäyttöään ja hänelä on suuri tarve saattaa asiat loppuun. Järjestelmällinen ei myöskään pidä viime hetken stressistä ja siksi hänelle on tärkeää, että epäselvät tilanteet selvitetään, päätökset tehdään ja työt suoritetaan loppuun mahdollisimman nopeasti ja ajoissa. Järjestelmällinen suunnittelee asiat ja tehtävät etukäteen ja pyrkii noudattamaan suunnitelmia sekä pitää selkeistä rajoista ja tarkasta järjestyksestä ja rakenteesta elämässään. (Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 50; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 26)
Järjestelmällinen haluaa että asiat ja tavarat ovat järjestyksessä ja pystyy yleensä pitämään ne siten ilman suurempia ponnistuksia. Järjestelmällinen ei yleensä pidä keskeneräisistä projekteista, yllätyksistä tai viime hetken muutoksista sekä kehittää järjestelmiä ja systeemejä, joiden mukaan toimii. Järjestelmällinen huolehtii velvollisuuksista ennen kuin voi rentoutua ja pitää hauskaa. Opiskellessa järjestelmälliselle sopii tyyli, jossa ovat täsmälliset aikarajat ja rutiinit. Hän pystyy parhaimpaansa kun tehtävät ja vastuualueet on selkeästi määritelty ja on mahdollista edetä tasaisesti työskennellen kohti päämäärää.(Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 50; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 26)
Spontaani (P)
Spontaanin elämäntyyli on joustava ja avoin muutoksille ja hän haluaa pysyä avoimena uusille kokemuksille eikä siksi tee mielellään tarkkoja suunnitelmia. Hänelle on tärkeää, että asiat tutkitaan hyvin, kaikki mahdollisuudet otetaan huomioon ja suunnitelmia voi muuttaa tarpeen mukaan. Spontaani suhtautuu asioihin joustavasti ja kokee liian tarkat suunnitelmat ja aikataulut ahdistavina – hän on utelias sekä nauttii vapaudesta tutkia mahdollisuuksia ilman rajoja ja tuntee olonsa mukavaksi ylläpitäessään avoimuutta. (Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 50-51; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 27)
Spontaani ei tarvitse järjestelmällisyyttä ja järjestystä ollakseen tehokas ja joutuu näkemään ylimääräistä vaivaa, jos haluaa tavaroiden ja ympäristönsä olevan järjestyksessä. Hänelle voi olla jopa vaikeaa työskennellä liian siistissä ympäristössä. Spontaanin mielestä aikaa on aina runsaasti ja hän onkin usein myöhässä. Hänelle tulee useimmiten kiire muutenkin esimerkiksi työssään aikarajojen kanssa: aikarajat vaikuttavat hänen työskentelyynsä vasta loppuvaiheessa, hän saattaa siirtää epämiellyttävien tehtävien ja asioiden tekoa ja hän saattaa aloittaa liian monia projekteja joiden saattaminen loppuun määräajassa on ongelma.(Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 50-51; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 27)
Spontaani luottaa toimissaan luovuuteen, kekseliäisyyteen ja sopeutuvaisuuteen sekä toimii parhaiten viime hetken stressin alaisena – osittain hän myös tarvitsee pientä stressiä ja nauttii siitä. Spontaanille voi päätöksenteko olla vaikeaa, sillä hän haluaa kerätä tietoa niin paljon kuin mahdollista ennen päätöksiä eikä haluaisi sulkea pois mahdollisuuksia. Spontaani nauttii yllätyksistä ja sopeutuu yleensä helposti muutoksiin sekä rentoutuu ja huvittelee työnteon lomassa ja/tai sitä tehdessään. Spontaani aloittaa mielellään uusia projekteja, vaikka entisiä ei olisikaan tehty loppuun.(Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 50-51; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 27)
Opiskellessaan spontaani toimii parhaiten, jos hän saa olla omaperäinen sekä välillä liikkua ja olla fyysisesti aktiivinen. Spontaani kaipaa myös välittömyyttä, asioiden selvittelemistä ilman ennakkovalmistautumista ja työskentelee sykäyksittäin kun hänen intonsa valtaa hänet. Spontaani ei mielellään työskentele liian vakavalla otteella. (Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 50-51; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 27)
J-P-yhteistyön mahdollisia haasteita ja hyötyjä
Päättämisenhalu on yhtä voimakasta niin järjestelmällisellä kuin spontaanillakin. Kun järjestelmällinen painostaa spontaania päätöksentekoon, spontaani ahdistuu; kun taas spontaani ei suunnittele tai muuttaa suunnitelmiaan koko ajan, järjestelmällinen kokee olonsa sekavaksi. Järjestelmällinen haluaa yleensä projekteista tarkat suunnitelmat ja aikataulut joiden mukaan olettaa kaikkien muiden mukana olevien toimivan. Järjestelmällinen haluaa tehdä tarvittavat päätökset hyvissä ajoin että jää aikaa suunnittelulle sekä varmistaa, että asiat saatetaan päätökseen mahdollisimman nopeasti. (Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 56-57; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 29)
Spontaani taas haluaa varmistaa että kaikki mahdolliset vaihtoehdot on huomioitu ennen päätöstä sekä haluaa usein päättää asioista vasta viime hetkellä. Spontaani haluaa yleensä toimia vapaasti annetun aikataulun puitteissa, ja tekee yleensä suurimman osan työstä juuri ennen määräajan umpeutumista. Järjestelmällinen kokee spontaanit joskus sotkuisiksi, epäjärjestelmällisiksi ja vastuuttomiksi – spontaani puolestaan kokee järjestelmälliset joskus vaativiksi, ankariksi ja kiireisiksi. (Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 56-57; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 29)
Järjestelmällisten keskinäiset yhteentörmäykset johtuvat todennäköisesti liian tiukoista ja jäykistä päätöksistä – kun he ovat keskenään eri mieltä, he yksinkertaisesti vain toistavat kovempaa sanomansa. Spontaanien yhteentörmäykset johtuvat usein suunnittelemattomuudesta ja aikatauluttomuudesta. Järjestelmällinen voi oppia spontaanilta joustavaa suhtautumista, luovia toimintatapoja, erilaisten vaihtoehtojen ja näkökulmien tarkastelua sekä tehokasta toimintaa odottamattomissa tilanteissa. Spontaani voi oppia järjestelmälliseltä järjestelmällisyyttä, systemaattista toimintaa, asioiden loppuun saattamista sekä tehokasta suunnittelua ja huolellista valmistautumista. (Routamaa, Vesa; Hautala, Tiina M.: Katse naamion taa: Itsetuntemuksesta voimaa, s. 56-57; Auvinen, Sirkka: Työkirja – 16 persoonallisuustyyppiä, s. 29)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti