Ensiksi natsikortista. Kyseessähän on kuvaannollinen ilmaus, joka tarkoittaa sitä että ihmiselämän peruskysymyksiä koskevissa kiihkeissä väittelyissä lopulta aina joku mainitsee natsit tai Hitlerin.
Matkustaessani lähijunalla havaitsin ilmaisjakelulehti Metrossa pienen jutun siitä, kuinka joku on keksinyt konkretisoida sanonnan "natsikortti" ja teettänyt aiheesta pelikortin, jonka voi vetäistä esiin sopivassa tilanteessa.
Tuo juttu tuli tänään uudestaan mieleeni, kun eräässä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia koskevassa keskustelussa (johon tulin osallistuneeksi) mainittiin Hitler. Innostuin googlettamaan aiheen natsikortti ja löysin seuraavat sivut:
http://www.varusteleka.fi/product/jotain-ihan-muuta/natsikortti/_3810S3EMC
Varusteleka on armeijatavaran liike, josta saa myös niitä natsikortteja. Sivulla on todettu seuraavaa:
"Oletko takakireä kukkahattutäti, tai tapaatko sellaisia usein? Fyysisen natsikortin mukana kantaminen säästää sanoja - lämäät tän pöytään tai annat toiselle "lyö tää nyt pöytään niin päästään asiaan" ja homma on selkee kaikille."
"Godwinin laille ei voi mitään, jossain vaiheessa joku kuitenkin pistää pöytään Hitler-kortin, ja se oli sitten siinä. Tällä kätevällä apuvälineellä voit joko vahvistaa viestiä, tai jättämällä sen pöydälle annat huonomuistisimmillekin sen viimeisen oljenkorren."
"Vastikään käytyjen eduskuntavaalien jälkeen tämä kortti voi tuntua hyvin poliittiselta, mutta kannattaa ostaa yksi tai useampi, ja kokeilla, missä kaikessa natsikorttia voikaan käyttää. Natsikortti on hauska tapa opettaa lapsille asiallista pöytäkeskustelua, tinkiä tomaattien hinnasta tai kosia rakastettua."
En ollut tiennyt että aiheesta on myös Godwinin laki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law
http://fi.wikipedia.org/wiki/Natsikortti
"Natsikortti tarkoittaa Adolf Hitlerin tai natsien käyttämistä argumentoinnissa tai suoraan keskustelussa. Jonkin asian saattamista huonoon valoon rinnastamalla se satunnaisten yhtäläisyyksien perusteella natsismiin kutsutaan "natsikortin pelaamiseksi", millä viitataan vertauskuvallisesti korttipeleihin. Jonkin asian moraalista tuomitsemista tällaiseen satunnaiseen yhtäläisyyteen vetoamalla pidetään argumentaatiovirheenä, jolle on annettu nimi Reductio ad Hitlerum."
Ja: "Natsikorttiin liittyy läheisesti niin sanottu Godwinin laki. Se on Internet-kulttuurissa – erityisesti uutisryhmissä – käytetty nimitys maksiimille, jonka mukaan yksittäisen verkkokeskustelun laajentuessa ennemmin tai myöhemmin joku mainitsee Adolf Hitlerin tai natsit, eli kuvaannollisesti ”vetää esiin natsikortin”."
Tässä yhteydessä täytyy todeta, että mielestäni tässä konkreettisessa natsikortissa ei ole kyse siitä, että suhtauduttaisiin epäkunnioittavasti natsi-Saksan toteuttaman kansanmurhan uhreihin, vähemmistöryhmiin kohdistetun väkivallan uhreihin jne.
Ennemminkin on kyse itse natsikortti-ilmiön parodioinnista. Tämä parodiointi on ihan paikallaan. Natsikortti vedetään hyvin nopeasti esiin, jos toinen ihminen on näkemyksiltään hyvin vanhoillinen tai jos toinen ihminen osoittaa hyväksyvänsä tällaisen vanhoillisesti ajattelevan ihmisen mielipiteenilmaukset. Myönnän kyllä itsekin syyllistyneeni ns. natsikortin käyttöön joskus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti