maanantai 9. tammikuuta 2012

Benedicta Idefeltin ajatuksista III

Päivittäisistä toimista

"Mutta ihminen ei pyhitä itseään vain rukoilemalla, vaan tekemällä erikoisen hyvin kaikki tavalliset päivän toimet." (s. 66) Tämä on hieman sukua sille sosiaalipsykologia Jaana Venkulan kirjassaan Taiteen välttämättömyydestä esittämälle ajatukselle, että häntä alkoi harmittaa siivoaminen paljon vähemmän kun hän asennoitui siihen niin, että se on estetiikan lisäämistä maailmaan.

Eri uskonnoista

"Vatikaanin toinen kirkolliskokous on julistanut, että kaikki uskonnot ovat teitä Jumalan luo. Ne eivät ole samanlaisia tai huonompia kuin minun tieni. - - Voin oppia ja omaksua jotain hyvää kaikilta. - - Kardinaali Edward Cassidy on sanonut: "Ekumeniassa ei ole kyse yhdenmukaisuudesta ja samankaltaisuudesta, vaan yksimielisyydestä, ykseydestä. Erilaisuus ei erota, vaan muuttuu rikkaudeksi." Jokaisella on oikeus elää omantuntonsa mukaan. - - näemme aina vain osan totuudesta, sillä järkemme on rajallinen" (s. 105)

Tämä muistuttaa Ibn Arabin prismavertausta. "Professori Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan ibn Arabi käytti eri uskonnoista prismavertausta. Kun yksi väritön valo osuu prismaan se heijastaa useita eri värisiä valoja, josta muodostuu koko sateenkaaren kirjo erilaisia värejä. Ennen prisman läpi kulkemista eri värit ovat yhtä ja samaa valoa. Jumala on kirkas valo, joka ilmenee eri uskonnoissa prisman värien tavoin erilaisena. Kaikki uskonnot ovat ibn Arabille kuvia samasta todellisuudesta ja ne voivat pitää paikkansa samaan aikaan."

"Ibn Arabin käsitys uskontojen välisestä suhteesta tiivistyy hyvin seuraavassa runossa, jonka hän on kirjoittanut:

»Minun sydämeni on tullut kykeneväksi ottamaan vastaan kaikki muodot: se on vihreä niitty Gaselleille, luostari kristityille munkeille, temppeli epäjumalankuville, Kaaba pyhiinvaeltajille, Tooran taulut, ja Koraanin Kirja. Minä seuraan rakkauden uskontoa ja mihin tahansa rakkauden karavaani minut kuljettaa, se on minun uskontoni ja uskoni. » (J.Baldock, The Essence of Sufism, s. 156 )"

(http://fi.wikipedia.org/wiki/Ibn_Arabi)

Kardinaali Edward Cassidyn sanoista taas tulee mieleen se psykoanalyytikko Francoise Dolton ajatus, että ihminen kasvaa ja kehittyy koko elämänsä ajan mm. erojen ja erottautumisten kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti