Heräsin tänään hyvin aikaisin aamuyöstä ja koska minulla on paljon tekemistä ja vähän aikaa, päätin aloittaa saman tien tenttiin lukemisen. Ylihuomenna olisi persoonallisuuspsykologiaan liittyvä tentti. Tänään on tavoitteena lukea yksi tenttikirjoista, Riitta Leena Metsäpellon ja Taru Feldtin toimittama "Meitä on moneksi - Persoonallisuuden psykologiset perusteet" josta teen huvikseni tiiviin lyhennelmän.
Kirja on jäsennelty Dan P. McAdamsin persoonallisuuskäsitteistöä jäsentävän kolmitasoisen mallin mukaan josta on käytetty taulun metaforaa. Ensimmäinen taso on "taulun kehykset", taipumukselliset piirteet. Niihin kuuluvat ajasta ja roolista riippumattomat yksilön perustavanlaatuiset, biologiseen perustaan pohjautuvat ominaisuudet kuten temperamentti ja persoonallisuuden piirteet jotka on määritelty esim. Big Five-piirreteoriassa.
Toinen taso, "taulun yksityiskohdat" ovat tyypilliset sopeutumistavat. Ne ovat aikaan, paikkaan ja sosiaalisiin tekijöihin sidoksissa olevia motivationaalisia, strategisia, kognitiivis-sosiaalisia ja kehityksellisiä osatekijöitä kuten yksilön tavoitteet, elämäntehtävät, arvot ja selviytymiskeinot.
Kolmas taso, "taulun kertomus" on tarinamuotoinen identiteetti jolla tarkoitetaan sisäistettyä, koko ajan kehittyvää tarinaa jota ihminen itsestään ja elämästään tuottaa. Tarina tekee yksilön elämästä ymmärrettävän ja yhtenäisen sekä tuo jatkuvuuden ja tarkoituksellisuuden tunnetta elämään. Tarinamuotoisen identiteetin on katsottu alkavan rakentua "muotoutuvan aikuisuuden" vaiheessa, 18-25-vuotiaana.
Ympäristö ja kulttuuri vaikuttavat yksilöön kaikilla tasoilla. Ne säätelevät sitä, miten ihminen voi ilmaista taipumuksellisia piirteitään, millaisia tavoitteita, uskomuksia ja arvoja ne ylläpitävät sekä millaisia tarinavaihtoehtoja on tarjolla, miten tarinoita tulisi kertoa ja miten ihmisen tulisi elää tarinoidensa viitoittamalla tiellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti