torstai 7. huhtikuuta 2011

Kaija Saariaho - Kaukainen rakkaus II - miksi katsoin

Katsoin Kaukaisen rakkauden kolmesta syystä. Ensinnäkin olisin halunnut mennä katsomaan ko. teoksen silloin kun se esitettiin ensimmäisen kerran Kansallisoopperassa (varsinainen ensiesityshän ei ollut siellä). Silloin minulla ei kuitenkaan ollut siihen mahdollisuutta.

Toisekseen, olen jo pitkään halunnut katsoa jonkin oopperaesityksen – edes televisiosta. Oopperan suhteen minulla on aukko sivistyksessä. Ja tästä päästään kolmanteen syyhyn.

Isäni on sukua Långholm. Isäni sukunimi ei tosin ole Långholm vaan suomennos tästä nimestä – jolla ei ole muuta yhteistä alkuperäisen nimen kanssa kuin se, että se alkaa L-kirjaimella, nimi kun on väärin suomennettu. Olen aina välillä harkinnut vaihtavani sukunimeni joko isäni nykyiseen tai alkuperäiseen sukunimeen, mutta jääköön identiteettiin liittyvät pohdinnat myöhemmäksi.

Isäni eräs sukulainen (täti, jos muistan oikein) oli oopperalaulaja Sylvelin Långholm. En koskaan tavannut häntä henkilökohtaisesti enkä tiedä hänestä muuta kuin nimen ja sen mitä wikipediasta löytyy: "Sylvelin Långholm (oik. Sylvelin Långholm-Bergman, 26. kesäkuuta 1916 Helsinki – 13. elokuuta 1994 oli suomalainen oopperalaulaja. Hän oli äänialaltaan sopraano. Långholm oli säveltäjä Erik Bergmanin ensimmäinen puoliso vuosina 1942–1956. Långholmille myönnettiin Pro Finlandia -mitali 1957."

Se on varsin surullista etten tiedä tästä henkilöstä kovin paljoa enkä ehtinyt häntä koskaan tavata - en tosin muutenkaan tunne kovin paljoa isäni puolen sukua. Olisi ollut kivaa kuulla S. Långholmilta itseltään, miltä tuntui olla oopperalaulaja ja työskennellä ammatikseen taiteen parissa. Joka tapauksessa, olen pitänyt sitä ikävänä ajatuksena että en ole koskaan katsonut yhtä kokonaista oopperaa edes telkkarista vaikka suvusta löytyy oopperalaulaja. Nyt päätin paikata puutteen.

Ehkä tämä yritykseni perehtyä asioihin joiden kanssa sukulaiseni ovat olleet tekemisissä on samalla jonkinlaista omien juurien etsintää joka alkoi jo aiemmin - aikoinaan kun muutin Itä-Suomeen, se tuntui mm. siksi todella hyvältä, että osa äidin äidin suvusta on kotoisin Karjalasta, Ilomantsista tarkemmin sanottuna. Olen muutenkin varsin "sekarotuinen" joten juurien keräilyssä riittää puuhaa: jos tarkastelen sukuani isän ja äidin isovanhempien kotipaikkakunnilta lähtien, he ovat olleet kotoisin Pietarsaaresta, Urjalasta, Ilomantsista, Pohjanmaalta, Helsingistä...

1 kommentti:

  1. Hei, vieläkö Sylvelin Långholmin tarina kiinnostaa sinua? Hän oli isoäitin perheen hyvä ystävä lapsuudestaan asti. t, Virpi V.

    VastaaPoista