maanantai 21. helmikuuta 2011

Akateeminen apina - näennäisestä aggressiosta leikkinä

Mietin edelleen sitä persoonallisuuspsykologian kirjan aggressio-osiota. Siinä ei ollut käsitelty aggressiota leikkinä - tai sitä, että aluksi ulospäin aggressiiviselta näyttävä toiminta voikin olla leikkiä. Tulee mieleen Helsingin Sanomien nettisivuilla 15.7.2010 ollut uutinen gorillojen hippaleikistä. Tässä linkki:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Gorillat+vahvistavat+itsetuntoaan+leikkim%C3%A4ll%C3%A4+hippaa/1135258611302

Siinä tarhassa olevat "gorillat aloittivat lähes joka iltapäivä painimisottelun, joka huipentui eräänlaiseen hippaleikkiin. Siinä gorilla läimäytti painikaveriaan kunnon humauksella ja juoksi sitä pakoon." Erityisesti lauman alempiarvoiset koirasgorillat "saattoivat läimäyttää ylempiarvoista koirasta leikin varjolla vailla pelkoa kostosta. Leikin ansiosta alempiarvoinen koiras saa hetken tuntea, millaista olisi olla sosiaalisessa hierarkiassa ylempänä".

Tämä toiminta siis saattaa näyttää aggressiiviselta, mutta se onkin sosiaalista leikkiä. Itse olen sen verran apina, että tykkään ajoittain väitellä, kritisoida, kommentoida kärkevästi ja kyseenalaistaa erityisesti omaan opiskelualaani liittyviä asioita, myös oppitunneilla.

Toisaalta olen myös käynyt jokusen väittelyn oman tieteen- ja ammattialani puolesta mm. pubeissa ja facebookissa. Olenkin havainnut sellaisen mielenkiintoisen ilmiön, että koen välillä aikamoista tarvetta kritisointiin ja kapinointiin suhteessa psykologiaan (pentuikä ei kai ole vielä mennyt ohi), mutta jos jonkin toisen ammatti- ja/tai tieteenalan edustaja kritisoi psykologiaa mielestäni väärin perustein, koen yhteenkuuluvuutta psykologian alan ihmisten suhteen sekä halua puolustaa omaa tieteen- ja ammattialaani.

Joka tapauksessa minulle väittely on verbaalista hippaa, leikkiä. Monesti olen kyllä miettinyt sitä, miten toinen osapuoli tähän verbaaliseen hippaleikkiin suhtautuu. Ihmiset ovat hyvin erilaisia. Se mikä on yhdelle leikkiä, voi toisen kokemusmaailmassa näyttäytyä aggressiona, hyökkäävyytenä, mitätöintinä jne. Ongelmaksi tulee se, että ihmiset eivät aina jaa keskenään kokemuksiaan. Jos joku sanoisi minulle, että jokin sanomiseni on pahoittanut hänen mielensä, pyytäisin anteeksi ja muuttaisin käytöstäni. Niin että sori opettajat, en ole oikeasti hankala, olen vain nuori apina joka tykkää leikkiä hippaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti