lauantai 11. joulukuuta 2010

Mahdollisia organisaatioiden systeemisiä piirteitä - epälineaarisuus, yhteisevoluutio, polkuriippuvuus - essee V

Epälineaarisuus

Epälineaarinen kehitys sisältää yllättäviä tapahtumia, joita ei voida palauttaa yksinkertaisiin syy–seuraussuhteisiin, ja joissa verraten pieni tapahtuma voi aikaansaada merkittävän tapahtumaketjun. Toisin sanoen systeemin alkutilassa tapahtuvat pienetkin muutokset kertaantuvat ja voivat aiheuttaa suuriakin muutoksia systeemin myöhempiin tiloihin.(http://fi.wikipedia.org/wiki/Epälineaarinen) Organisaatio ei ole osiensa summa.


Yhteisevoluutio

Yhteisevoluutio tarkoittaa systeemin ja toimintaympäristön jatkuvaa ja vuorovaikutukseen perustuvaa kehitystä. Systeemin riippuvuus muista systeemin osista ja lukuisat vuorovaikutussuhteet johtavat tilanteeseen, jossa yhdenkään systeemin kehitys ei ole riippuvainen ainoastaan siitä itsestään. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteisevoluutio) Organisaatio ja sen toimintaympäristö kehittyvät jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Organisaation riippuvuus muista organisaation osista ja lukuisat vuorovaikutussuhteet sekä organisaation osien että organisaation osien ja ympäristön välillä johtavat tilanteeseen, jossa organisaation kehitys ei ole riippuvainen ainoastaan siitä itsestään. Keskenään riippuvuussuhteessa olevien systeemien (kuten organisaatiossa toimivat ihmiset) muodostamassa laajemmassa systeemissä jokaisen yksittäisen toimijan tekemät valinnat vaikuttavat aina muiden toimijoiden valintoihin sekä ympäristöön.


Polkuriippuvuus

Polkuriippuvuudella viitataan kehitykseen, jossa systeemin aiemmat valinnat vaikuttavat tuleviin valintamahdollisuuksiin. Systeemin valinnat voivat olla luonteeltaan joko mahdollistavia tai rajaavia. Kompleksisuusteoriassa polkuriippuvuus kytkeytyy läheisesti käsitteisiin bifurkaatio ja mahdollisuuksien avaruus. Kompleksisuusteoriassa perusoletuksena on kehityksen epälineaarisuus joka ilmenee ennakoimattomina tapahtumina ja bifurkaatiopisteissä avautuvina uusina mahdollisuuksina. Näissä bifurkaatiopisteissä tehdyistä valinnoista puolestaan syntyy polkuriippuvuus, joka ohjaa systeemin myöhempiä valintoja.
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Polkuriippuvuus) Organisaatiossa aiemmin tapahtuneet valinnat vaikuttavat tuleviin valintamahdollisuuksiin mahdollistavasti ja/tai rajaavasti. Nämä valinnat ovat eräänlaisia solmukohtia, jotka rajaavat sitä mahdollisuuksien avaruutta joka organisaatiolle avautuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti