maanantai 28. maaliskuuta 2011

Alf Rehn ja vaarallinen ajattelu – laatikon ulkopuolelta

Sain syntymäpäivälahjaksi jotain mitä olin hinkunut pitkään: Åbo Akademin liiketalouden professori Alf Rehnin (toisenlaisen) kirjan luovuudesta: Vaaralliset ideat – kun sopimaton ajattelu on tärkein voimavarasi.

Kirja alkaa varoituksen sanoilla: “Tämä ei ole yhtä leppoisa, kiltti ja avulias kuin muut luovuuskirjat, ja se on helvetti soikoon myös tarkoitus. - - luovuus on vaikeaa ja vaativaa, ja jos haluat kehittyä luovemmaksi, sinun täytyy pakottaa itsesi katsomaan ajatteluasi uudella tavalla ja kyseenalaistamaan valtavan monia asioita – jopa itse luovuuden”.

Ei ole varmaan vaikea arvata, että ahmin kirjan heti kannesta kanteen. Halusin katsoa, kuinka paljon kirjan kirjoittaja onnistuu ärsyttämään ja provosoimaan minua, tallomaan ajatteluani varpaille tässä kirjoittajan ja lukijan dialogisessa tanssissa jossa toinen vie ja toista viedään jos viedään.

Kirjassa on neljä osaa: Johdanto, Mukavuusajattelu, Ajattelun provosoiminen sekä Arvioi ympäristösi uudelleen. Käsittelen niitä seuraavissa kirjoituksissa, jotka siis ovat referointia tai suoria lainauksia kirjasta jollen toisin mainitse. Omat mielipiteet hetkeksi narikkaan, ja kirjan kyytiin. Yy, kaa, koo... Nyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti