perjantai 6. toukokuuta 2011

Pääsiäisiloa - "ei mikään ollut vettä raskaampaa"

Mirkka Rekola. Laulu.

Unohda aalto. Ei se enää tule.
Ei mikään ollut vettä raskaampaa.
Unohda kaikki, tämä silmänlume
ja tämä leikki, joka uuvuttaa.

Näe etäälle ja elä lokin lento,
sen levollinen kaari maisemaan
ja sitten laulu, hiljainen ja hento,
ja pieni laine kuulumaisillaan.


Eräs vanhempi viisas psykologi on sanonut mm. suunnilleen sellaisen lauseen, että joskus elämä ja psykologin työ on vähän kuin golfin peluuta. Mailasta täytyy olla rento ote kun lyö. Jos mailaa pusertaa tiukasti ja yrittämällä yrittää osua palloon, silloin siihen ei luultavasti osu. Ja että usein kulttuurillemme tyypillinen tapa suhtautua asioihin on se, että jos lyö eikä osu palloon, mailaa puserretaan vielä tiukemmin ja sitten ei ainakaan osuta siihen palloon.

Olen katsellut taas kevään aikana MM-jääkiekkoa. Jostain luin analyysejä siitä, miksi Suomen joukkue niin usein häviää Ruotsia vastaan pelatessaan (vaikka Suomi ja Ruotsi eivät olekaan vielä tänä keväänä pelanneet). Eräs selitys oli, että Ruotsin joukkueella on pitkä historia voittamisesta; se tuo peliin varmuutta. Heillä ei ole pakkoa voittaa, vaan mahdollisuus voittaa. Suomen joukkueella taas on usein hieman päinvastoin.

Eilen katselin Suomi-Saksa-peliä. Nykyisin kaikki ottelut pelataan ratkaisuun asti, ts. jos peli on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, mennään jatkoajalle ja jos se ei tuota tulosta, ratkaisu tapahtuu rankkarikisassa. Suomi voitti eilen. Rankkarikisassa suosikkini oli nuoren pelaajan, Mikael Granlundin maali, jota luonnehdittiin pihapelimaaliksi.

Granlund luisteli kohti maalivahtia, teki viime hetkellä näyttävän harhautuksen suunnanmuutoksella ja laittoi kiekon maaliin. En tietenkään tiedä, mitä Granlund kyseisessä hetkessä koki, mutta minusta siinä maalissa näkyi pelaamisen rentous ja ilo sekä luottamus omiin kykyihin.

Olen ainakin omassa elämässäni havainnut, että yliyrittämisellä ei usein päästä mihinkään järkevään tulokseen - tai ehkä tulosta tulee, mutta olotila on ahdistunut. Jos kokee taitonsa jossakin asiassa riittämättömäksi, kokee että omat resurssit eivät vastaa ympäristön vaatimuksia, kokee paineita onnistua, virheitä tulee aivan varmasti.

Ja sitten jos ns. ottaa siitä golfmailasta vielä tiukemman otteen ja yrittää vielä enemmän onnistua, tulee vielä enemmän virheitä ja sitten kohta on ainakin hetken aikaa paniikki päällä ja peli sekaisin kuten joskus Suomen jääkiekkomaajoukkueella kun toinen joukkue on muutaman maalin johdossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti