sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Merkitys ja tulkinta - 9

9 Kolmivaiheoppi (s. 107-109)

”Tämäntyyppisiin kysymyksiin vastaamiseksi perinteinen teologinen hermeneutiikka erotti
tulkintaprosessin kolme vaihetta:
(i) Verstehen — ymmärtäminen,
(ii) Auslegen — ilmaiseminen,
(iii) Anwenden — soveltaminen.” (s. 107)

”(i) Ymmärtämisessä saadaan selville, minkä ajatuksen kirjoittaja halusi ilmaista. - -
(ii) Ilmaisemisessa taas ilmaistaan ymmärtämisessä ymmärretty asia siten, että aiottu yleisö ymmärtää sen. - -
(iii) Soveltamisessa yritetään puolestaan sovittaa tekstin sanomaa uuteen tilanteeseen, jollaista tekstin laatija ei osannut ajatellakaan.” (s. 107-108)

”Hans‐Georg Gadamerin uushermeneutiikan keskeisiä teesejä on se, että näitä kolmea perinteisten teologisen hermeneutiikan edustajien erottamaa vaihetta ei voi erottaa toisistaan. Erot perinteisen ja uushermeneutiikan välillä liittyvät tavalla tai toisella ymmärryshorisontin käsitteeseen.” Perinteisen hermeneutiikan mukaan voimme tarkastella omaa ymmärryshorisonttiamme sen ulkopuolelta, uushermeneutikkojen mukaan tämä ei ole mahdollista. (s. 108)

”Kun ryhdytään tarkastelemaan jotain tekstiä, pitää aina ottaa huomioon, kenelle se on tarkoitettu ja millaisia vaikutuksia sillä on toivottu saatavan aikaan. - - On otettava huomioon, että tekstin nykyinen tulkintayhteys voi olla hyvin erilainen kuin se alkuperäinen tilanne, josta teksti kertoo tai jossa teksti laadittiin. - -sama teksti voi eri käyttöyhteyksissä välittää eri sanoman — ja eri tekstit eri yhteyksissä saman sanoman.” (s. 107-108)


(Seppo Sajama: Logiikka ja argumentaatio 2012)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti