sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Ajatuksellisia innoittajiani XI - Carl Jung 6, pari sitaattia

”Jung ajatteli, että elämällä on hengellinen tarkoitus. Hän uskoi, että meidän kaikkien tärkein tehtävä on saada selville syvä synnynnäinen kehitys. Vertauskuvana hän käytti tammenterhon kehittymistä tammeksi sekä perhosentoukan kehittymistä perhoseksi. Opiskellessaan uskontoja Jung oivalsi, että matka muodonmuutokseen on kaikkien uskontojen perusta.”

Minusta tämä Jungin oivallus pitää paikkansa mitä uskontoihin tulee. Tämä voi mielestäni toteutua myös muissa ajatusjärjestelmissä, kuten tieteessä. Tämä oivallus näkyy myös Dolton ajatuksissa, kuten siinä, että jo perhosen toukassa voidaan nähdä perhonen, loistava ja häikäisevä. Tässä mielessä sekä Jung että Dolto ovat tavoittaneet Aristoteleen idean potentiaalin aktualisoimisesta.

Siitä en ole samaa mieltä, että kaikkien ihmisten elämällä olisi tai pitäisi olla hengellinen tarkoitus tai edes kehitys. Ihmiset ovat hyvin erilaisia myös elämäntarkoituksiensa suhteen, ja tämä erilaisuus tulee hyväksyä ja tukea ihmistä hänen omassa dynamiikassaan, ei yrittää tunkea ihmistä jonkinlaiseen ennalta-asetettuun muottiin.

”The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.”

“Where love rules, there is no will to power, and where power predominates, love is lacking. The one is the shadow of the other.”

http://www.quotationspage.com/quotes/Carl_Jung

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti