keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ajatuksellisia innoittajiani XVII - Moscovici, Myer-Briggs, E. Ojanen, M. Ojanen

Serge Moscovici

Moscovici on innoittajani mitä tulee hänen teoriaansa sosiaalisista representaatioista. Minusta se on mielenkiintoinen ja hyvä teoria ja kuvaa mielekkäästi tieteellisten käsitysten ”valumista” arkipuheeseen. Teoreettinen työväline tämän ilmiön jäsentämiseen on tarpeellinen, erityisesti jos asiaa lähestytään foucaultlaisesta näkökulmasta. Lisäksi luin joskus aikoja sitten jonkin Moscovicin räväkän metaforan psykologiasta. En muista mikä se tarkalleen oli, mutta hauska se oli joka tapauksessa. Omissa värikkäissä kielikuvissani kuuluu siten joskus pyrkimys moscovicilaisiin metaforiin.

Myers-Briggs

Myers-Briggs-kaksikon Jungin ajatusten pohjalta kehittämä MBTI-indikaattori on innostava. Mielestäni tämä mittari olisi tarvittu psykologiassa, sillä se voi auttaa selittämään ihmisen kokemuksellisuutta tavalla johon muut mittarit eivät pysty. Vaikka esimerkiksi persoonallisuusmittari Big Five ei ole patologiamittari, siinäkin on sisäinen arvotus sen suhteen, mitkä piirteet ovat toivottavimpia. Eri piirteet eivät ole samanarvoiset. Lisäksi se ei kuvaa eri piirteiden yhdistelmien dynamiikkaa mikä on ongelmallista.

MBTI on tuottanut minulle paljon iloa, sillä sen pohjalta voi hahmottaa ihmisten ajattelun, tunteiden ja toiminnan eroja sekä ihmisten erilaisia dynamiikkoja ilman että niitä tarvitsee aina nähdä patologisesti. En ole ns. patologiamittareita vastaan, mutta en näe syytä kaventaa ihmisyyttä vain niihin. Pelkästään oire- ja ongelmalähtöinen psykologia voi mennä tulkinnoissaan pieleen.

Eero Ojanen

Pidin Eero Ojasen kirjasta ”Rakkauden filosofia”. Ojanen on siinä rohkeasti tarttunut yhteen ihmiselämän suurista kysymyksistä. Olen ajatellut kirjoittaa hänen koko kirjastaan referaatin, mutta se saa toistaiseksi odottaa. Lisäksi olin ilahtunut, kun löysin Ojasen kirjasta ajatuksen “osalla ei voi selittää kokonaisuutta”. On joskus mukavaa löytää omille ajatuksilleen tukea jonkun toisen sanoista.

Markku Ojanen

Markku Ojanen on innoittajani mm. seuraavan takia: ”Olen pitänyt monia alustuksia uskon ja tieteen välisistä suhteista. Monien muiden lailla minua kiinnostaa se, mikä on näiden kahden suhde. Onko niiden välillä sota, kuten joskus ajatellaan, vai ovatko ne asioita, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään? Haluan pitää kiinni sekä tieteestä että uskosta. Uskoni ydin on kahdessa Jeesuksen vertauksessa, kertomuksissa tuhlaajapojasta ja laupiaasta samarialaisesta.” Minusta on mukavaa, että joku tiedemies uskaltaa pitää kiinni molemmista ja sitoutua molempiin julkisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti