keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ajatuksellisia innoittajiani XX - Grigori Perelman

Grigori Perelman

Pidän Grigori Perelmanin omalaatuisesta persoonasta ja hänen toiminnastaan.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Nero+joka+osaa+sanoa+ei/1135258296387

Perelman ”todisti oikeaksi Poincarén konjektuurin. Se on yksi seitsemästä ratkaisemattomasta matemaattisesta ongelmasta, jotka alan huiput määrittelivät vuonna 2000. Amerikkalainen Clay-instituutti on luvannut kunkin ratkaisusta miljoona dollaria. - - Hypoteesin todistus auttaa matemaatikkoja ja fyysikkoja hahmottamaan maailmankaikkeuden muotoa. Matematiikan dosentti Osmo Pekosen mukaan kyse on "vuosisataisongelman sensaatiomaisesta ratkaisusta".

Perelman kieltäytyi miljoonan dollarin palkinnosta. Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän on kieltäytynyt jostakin palkinnosta ja hän on myös kieltäytynyt erilaisista viroista. ”Perelmanin vaatimattomuudesta kertoo se, että hän on julkaissut työnsä tulokset netissä eikä tiedejulkaisuissa. Hän kieltäytyy palkinnoista, koska hänestä tieteen saavutukset kuuluvat ihmiskunnalle.”

Perelman jättäytyi työttömäksi 2005 ”ja eristäytyi ulkomaailmasta. Hän asuu Pietarissa ahtaassa asunnossa äitinsä ja matemaatikkosiskonsa kanssa. Viime viikolla Perelmania ovat tavoitelleet useat toimittajat, joista yksi sai hänet kiinni kännykästä. "Häiritset minua. Olen sienestämässä", Perelman sanoi.”

”Kulmikkaasta käytöksestään huolimatta Perelman ei ole hullu, sanovat entiset kollegat. "Hänellä on erikoisia moraaliperiaatteita. Hän suhtautuu vakavasti pieniinkin sääntörikkomuksiin", sanoi Steklov-instituutin johtaja Sergei Kisliakov The Guardian -lehdessä.”

Tällaisesta tyypistä ei yksinkertaisesti voi olla pitämättä. Ensinnäkin siksi että hän on niin erilainen kuin minä, toisekseen siksi että hänellä on hyviä periaatteita joista hän pitää kiinni. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, että se, että ihminen on erilainen, erikoinen tai kulmikas, ei tarkoita sitä että hän on hullu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti