keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ajatuksellisia innoittajiani XXI - Platon, Quinodoz, Rauhala

Platon

Havaitsin että minusta on tullut jonkin verran platonilainen. Platon on kuuluisa mm. ideaopistaan. Olen tullut siihen tulokseen, että on sekä ideoita jotka ovat muuttuvia että ideoita, jotka todella ovat muuttumattomia ja pysyviä. Ne voivat saada eri sävyjä eri aikakausina ja eri ihmisillä, mutta ne ovat kuitenkin tunnistettavia. Minusta ne ideat ovat sellaisia, jotka kiteyttävät jotain olennaista ihmisen ympäristöstä eri aikakausina. Kaikki elementit eivät ole vaihtuvia.

Eräs tällainen idea on lentämisen idea. Se on uskoakseni ollut olemassa niin kauan kuin ihmiset ovat havainnoineet lintuja. Luultavasti ainakin osa ihmisistä on aina tuntenut kaipuuta lentämiseen. Lopulta tämä haave toteutui – nykyään on esimerkiksi riippuliitimiä ja lentokoneita, joiden avulla voi lentää. Jos ihmiset eivät olisi tavoitelleet tämän idean konkretisoimista, näitä apuvälineitä ei olisi. Kuten Dolto sanoo, aina on ollut hulluja jotka haluavat mennä Kuuhun, mutta jos heitä ei olisi ollut, Kuussa ei olisi koskaan käyty.

Tämän idean konkretisoituminen on mielestäni hyvä osoitus siitä, että hullut ideat eivät välttämättä ole ollenkaan hulluja vaan ihan toimivia. Niiden toteuttamiseksi tarvitaan sekä loogista ajattelua että kykyä uneksia, sekä ideointia ja suunnittelutyötä että käytännön konkreettista toimintaa ja toteutusta, sekä järkeä että tunnetta.

Mitä lentämiseen tulee, ihminen voi lentää myös mielensä avulla. Silloin ihminen voi kokea olevansa doltolaisittain verbi, olento halunsa lennossa. Koin tätä kandia tehdessäni kun heittäydyin asian kannateltavaksi kuin lintu ilmavirran kannateltavaksi. Lisäksi tietoisuustaitojen laadulliset muutokset saavat minut näkemään lentämiseen liittyviä unia.

Syksyllä näin unta, jossa olin jossakin tilanteessa. Pystyin lentämään tuosta tilanteesta pois, lentelemään tilanteen ulkopuolella ja sitten lentämään takaisin samaan ajallis-paikalliseen tilanteeseen. Tietenkään ihminen ei voi hallita aikaa siinä mielessä, että kalenteri ja kello menevät omalla painollaan ihmisen toiveista välittämättä. Jokainen myös kuolee joskus ja siltä osin ajan kokeminen loppuu. Sisäistä, virtaavaa aikatietoisuutta voi kuitenkin oppia hallitsemaan jonkin verran.

Freudin unien tulkintaa olen ehtinyt lukea vasta 25 sivua. Jokin aika sen jälkeen näin sellaista unta, jossa minun piti tavoittaa merellä liikkuva merirosvolaiva. Kiipesin jonkinlaisen kontin katolle kaiteesta kiinni pitäen. Siinä oli konkreettisempi tunnelma kuin unissani yleensä. Tulin kontin katolle, sen reunalle. Tunsin kevyen ilmavirran ja näin laivan merellä. Olin sen verran korkealla, että ajattelin, että jos olen hereillä ja heittäydyn ilmavirran kannateltavaksi, kuolen. Ihminen ei voi lentää ilman apuvälineitä. Ajattelin myös, että jos sen sijaan olen unessa, voin lentää.

Tämän jälkeen havahduin hetkeksi hereille, tajusin valveilla ”Freud toimii” ja nukahdin uudestaan. Palasin samaan tilanteeseen. Nyt kuitenkin tiesin että olen unessa. Heittäydyin ilmavirran kannateltavaksi ja saavutin laivan. Laivan kohdalla se oli merellä ja minä korkealla yläpuolella. Ajattelin että laiva voisi nousta ylemmäs, ja sitten se nousi, ja laskeuduin kannelle.

Tietenkään oikeasti ajatuksen voimalla ei voi ohjata tätä maailmaa, en usko parapsykologiaan. Ainoa tapa vaikuttaa ajatuksilla maailmaan on muuttaa ajatukset käytännön toiminnaksi ja silloinkaan vaikutukset eivät ole koskaan itse hallittavissa tai ennustettavissa, koska oman toiminnan vaikutukset riippuvat niin monesta asiasta jotka eivät riipu itsestä millään tavalla.

Tämän vuoden puolella näin unta, jossa lentelin jossakin maisemassa. Tiedostin että olen unessa ja että voin hallita lentämistäni. Heitin ilmassa voltin ja se onnistui oikein hyvin. En osaa oikeasti hypätä volttia, mutta olen tehnyt aiheeseen liittyviä mielikuvaharjoituksia. Minulle tämä uni symboloi tietoisuustaitojen kehitystä ja sitä, että myös mielikuvia voi tuottaa uniin jossa ne konkretisoituvat. Unessa jouduin tosin oikeuteen liiasta lentämisestä. Siellä istuessani mietin, että tämä on vain unta, ja kun jatkan tietoisuustaitojen kehittämistä, pääsen täältäkin pois.

Platonilainen lentämisen idea tarkoittaa myös sitä, että jotkut ideat eivät ole niiden konkreettisista toteutumismuodoista riippuvaisia. Jos metsästäjä ampuu linnun, hän ampuu vain yhden eläimen joka ilmentää lentämisen ideaa. Itse lentämisen ideaa ei voi ampua eikä tuhota.

Danielle Quinodoz

Danielle Quinodoz on päässyt listalleni tämän sitaatin takia: "Analyytikon on uskallettava olla tarpeeksi viisas ollakseen hullu." Tämä sitaatti sisältää viisaan sanoman ja oman ohjelmallisen julistukseni jonka mukaan psykologi saa olla myös ihminen. Objektivoiva ja etäisyyttä pitävä suhtautuminen omaan ihmisyyteen vähentää toisten ihmisten ymmärtämisen mahdollisuuksia.

Lauri Rauhala

Psykologi-lehdessä 8/2007 oli haastateltu Lauri Rauhalaa. Hänen ajatuksensa ”Alan tieteenfilosofinen tutkimus on kuitenkin tuiki laiminlyötyä. Siinä vallitsee ammottava aukko koko ihmistutkimuksen alueella.” (s. 86) on innoittanut minua lähestymään psykologiaa filosofisesta näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti