maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ajatuksellisia innoittajiani XII - Kauffman, Kierkegaard, Kojève

Stuart A. Kauffman

Kun olen lukenut wikipediasta systeemiteoriasta, olen jotenkin ohittanut Kauffmanin. Löysin tämän systeemiteoreetikon ajattelun kunnolla vasta kun luin kirja-arvostelun hänen kirjastaan Pyhän uudelleen keksiminen – uusi näkemys luonnontieteestä, järjestä ja uskonnosta. Tulin iloiseksi, kun löysin tästä kirja-arvostelusta sellaisia ajatuksia, joita olin itsekin ajatellut tämän kirjan olemassaolosta tietämättä.

Siinä ei sinänsä ole mitään erityistä; jotkut opiskelukaverini ovat maininneet, kuinka ilahduttavaa jotakin kirjaa lukiessa on se, jos tulee mieleen jokin ajatus tai idea, mikä sitten tulee myöhemmin tekstissä vastaan. Siinä on keksimisen iloa. Vaikka jotkut ideat olisivat jo aiemmin kehiteltyjä tai keksittyjä, on ne välttämätöntä myös keksiä itse, ainakin jos haluaa syvällisiä oppimistuloksia ja oppimisen iloa.

Tässä linkki kirja-arvosteluun, joskaan tämä ei ole se jonka ensiksi luin:

http://www.terracognita.fi/kirjat/9789525697308.html


Søren Kierkegaard

Tutustuin Soren Kierkegaardiin lukieassani erään ystäväni aihetta käsittelevää työtä. Pidin uskonhypyn käsitteestä, tosin olen antanut sille oman tulkintani joka ei välttämättä vastaisi Kierkegaardin käsitystä sillä en ole hänen tekstejään lukenut. Minulle uskon hyppy ja Dolton riskien ottaminen elävän halun nimissä merkitsevät samaa asiaa. Olisi mielenkiintoista lukea Kierkegaardin ajatuksia ja pohtia Dolton ajatuksia siitä näkökulmasta.


Alexandre Kojève

Tutustuin Kojèven nimeen Himankan kirjan lukemisen yhteydessä. En ole lukenut Kojèvea ja ainoa syyni pitää hänestä on se, että hänellä oli pokkaa sanoa sihteerilleen olevansa jumala (Himankan kirjasta tämä tieto). Luulen että hän sanoi sen leikillään. Tai ehkä hän oli päätynyt sellaiseen jumala-käsitteen tulkintaan, mitä on esitetty esimerkiksi Olavi Moilasen kirjassa Runoileva Jumala, jossa Jumala esitetään tietoisuuden valona. Ehkä Kojève oli löytänyt tämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti