keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Hikipedia: filosofia I

Mitä filosofiaan tulee, seuraavat kysymykset johdattelevat perusasioiden ääreen: “Elämän tarkoitus – Hissi vai liukuportaat? - Jos muut hyppäisivät kaivoon... - Leivän käsite – Miksi kana meni tien yli? - Muna ja kana – Olemassaolo – Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? - Totuuden olemus – Parittomien sukkien paradoksi – Raidallisen hammastahnan paradoksi – Mitä minulla on taskussani? - Paljonko on paljon?”

Sokrateen, Platonin, Nietzschen ja Jumalan välinen dialogi (tämä on maailmanhistorian merkittävimpiä dialogeja jolla on annettavaa niin teologialle kuin filosofiallekin):

”Filosofia on kuollut.”
~Sokrates

”Sokrates on kuollut.”
~Platon

”Nyt riittää tämä sitaattien väärinkäyttö.”
~Jumala

”Jumala on kuollut.”
~Friedrich Nietzsche

”Nietzsche on kuollut.”
~Jumala

Ratkaisevaa filosofiassa on rakkaus ja se, että jokainen ajatus on filosofiaa. Filosofointi on vanha tapa: “Länsimaista filosofiaa esiintyi jo Raamatussa. Liika filosofointi voi johdatella sinut hulluuden porteille, minkä tulet pian huomaamaan.”

(Tämän voin todeta konkreettisesti pitävän paikkansa. Viime kesänä kun luin Juha Himankan kirjaa “Se ei sittenkään pyöri” paahtavan kuumana päivänä kirkkaan siniselle taivaalle tuijotellen, minulle tuli sellainen olo etten tiedä pyöriikö Maa vai ei mutta päässä pyörii ainakin.)

“Jonkun ajattelijan mukaan filosofiaa ymmärtääkseen pitää sinun ryhtymän hulluksi, mutta se saattaa vaatia taitoa.” (Ehkä tämä liittyy siihen erässä filosofian kirjassa olleeseen toteamukseen, että yksin filosofointi on kuivaa. Ja erään toisen ajattelijan mukaan, kun hulluuteen osallistuu riittävän monta, siitä tulee normaalia. Mutta onko tämä normaalius sitten enää filosofiaa?)

Filosofian suhdetta muihin tieteenaloihin on selvitetty varsin perusteellisesti, alla muutamia poimintoja:
Filosofia on Hikipedialle sitä, mitä padat ovat kattiloille.
Filosofia on tieteelle sitä mitä sinä olet Hikipedialle
Filosofia on kielitieteelle sitä, mitä Alias on semiootikoille.
Filosofia on mekaniikalle sitä, mitä voodoo on lääketieteelle.
Filosofia on teologialle sitä, mitä humoraalioppi on frenologialle.
Filosofia on taloustieteelle sitä, mitä kvanttimystiikka on kvanttimekaniikalle.
Filosofia on yhteiskuntajärjestykselle sitä, mitä psykokinesia on nosturiteollisuudelle.
Filosofia on psykiatrialle sitä, mitä parapsykologia on psykologialle.
Filosofia on, mitä on.
Filosofia on.

(Mielestäni merkittävin lause on “Filosofia on”. Jos Descartesin lause “ajattelen, siis olen” tai ennemminkin “epäilen ajatteluani, siksi olen” pitää paikkansa, niin filosofian olemassaolon todisteeksi riittää se, että se epäilee itseään.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti